Események

Események

Bevezetés a Permakultúrás Tervezésbe

Szívesen betekintenél a permakultúrás tervezés világába?
Akkor gyere el workshopunkra, ahol rengeteg hasznos információval fogunk ellátni akár egy balkonod, akár egy kerted, akár egy nagyobb területed van.

Szó lesz a:
– permakultúrás etikáról és alapelvekről, a permakultúra eredetéről, a zónákról és szektorokról,
– lesz előadás a permakultúrás kertészkedési alapjairól és a talajbiológiáról,
– megbeszéljük, hogy mikre érdemes figyelni tervezéskor,
– inspiráció céljából több permakultúrás területetet és projektet is bemutatunk nektek,
– beszélünk a természeti mintázatokról és a szerepükről a tervezési folyamat során
– végül egy tervezési gyakorlat keretében a résztvevők kipróbálhatják egy kisebb terület permakultúrás tervezését.

A workshopot Blunck Réka permakultúrás tervező, humánökológus, az ELTE Humánökológia mesterszakának Permakultúra oktatója, Werlein Anna permakultúrás tervező, biológus és gombaszakellenőr és Mészáros Attila permakultúrás kertművelő és gombaszakellenőr tartja.

Az esemény helyszíne:

1024 Budapest Lövőház utca 30.

A Széll Kálmán tér mögötti épületben a helyek limitáltak, így időben jelentkezz!

A helyszínen bio teát és kávét biztosítunk, az asztalra szívesen várunk nasikat, melyeket a résztvevők megoszthatnak egymással. Az egy órás ebédszünetben van lehetőség az általad hozott étel megmelegítésére, de a Lövőház utca is ellát számtalan étkezési lehetőséggel.

Azoknak is érdemes eljönni, akik már részt vettek más Ökokert Permakultúra eseményen (kerttúra, erdőkertek és gombák workshop vagy A-Z-ig kertészkedős workshop) mivel egy teljesen új anyagról van szó. Előismeret nem szükséges, a workshop elvégzéséhez elég egy nagy adag kíváncsiság!

Jelentkezni a permakulturakert@gmail.com e-mail címen lehet. Kérlek írd le a teljes neved, a workshop és az időpont nevét.

A fizetés előreutalással történik. A visszaigazolási e-mailben fogod találni az utalási adatokat és a további részleteket. A két napos workshop ára 30.000 Ft/ fő. A workshop ára magában foglalja az előadásokat, foglalkozásokat, terembérletet, tea és kávé fogyasztást, illetve az előadások anyagait.

Fontos nekünk, hogy a tudás szabadon áramolhasson és annak is legyen hozzáférése aki nem engedheti meg magának a teljes összeget. Ebből kifolyólag egy támogatott helyet biztosítunk amelynek az ára 5000 Ft. Ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel akkor kérlek küldj nekünk egy részletes e-mailt az indoklással. Arra is van lehetőség, hogy támogasd ezt a törekvésünket, hogy hosszú távon is biztosíthassuk a támogatott helyeket. Támogatásod összegét te magad szabhatod meg.

Az árak forintban értendők és tartalmazzák az áfát.

Bármi kérdés esetén keress bátran üzenetben vagy a fent említett e-mail címen!

A részletes programterv:
Szombat:
09:30-10:30 Bemutatkozás kültéren
10:30-10:45 Szünet
10:45-12:00 Permakultúra alapelvei és etikái
12:00-13:00 Ebédszünet
13:00-14:30 Megfigyelési gyakorlatok
14:30- 15:00 Szünet
15:00-16:00 Zónák, szektorok és a térképezés módszertana
16:00- 16:15 Szünet
16:15 – 17:30 Kérdések feltevése és közös összegzés

Vasárnap:
09:30-10:00 Közös kezdés
10:00-10:30 Játékos bevezetés a talajbiológiába
10:30-10:45 Szünet
10:45-12:00 A permakultúrás kertészkedés alapjai és gyakorlati tervezési tippek
12:00-13:00 Ebédszünet
13:00-14:00 Természetes mintázatok a tervezésben
14:00- 14:15 Szünet
14:15-15:30 Csoportos tervezési gyakorlat
15:30- 16:00 Tervek prezentálása és közös feldolgozás
16:00 – 16:30 Szünet
16:30-17:00 Inspiratív permakultúrás projektek bemutatása
17:00-17:30 Kérdések és visszajelzések, közös lezárás

A programváltoztatást jogát fenntartjuk.

Mindenkinek ajánljuk a workshopunkat akinek a permakultúra a hobbijuk és ezt szeretnék fejleszteni miközben új kapcsolatokra tesznek szert. 

A folyamat eredményét az együttes cselekvés és a közös munka adja a bemutató előadásokkal kiegészítve. 

A workshop alatt a résztvevők által behozott témákról is van lehetőség beszélni, a gyakorlati projektek a résztvevők által lesznek megtervezve és megvalósítva. Ökokertészkedés A-Z-ig workshop

Érdekel, hogy hogyan termesztheted meg a saját egészséges élelmedet? 🍅
MIndezt bio minőségben, természetes módon, a lehető legkevesebb energiát befektetve? 🫐

Akár egy balkonod, akár egy önellátásra törekvő nagy kerted van, érdemes eljönni a workshopunkra, amelyen többek között megtanulhatod, hogy, 
– mit, mikor érdemes elvetni, palántázni,
– hogyan termelj meg minél többet természetes és fenntartható módszerekkel,
– mik a különböző ágyás típusok előnyei pl. a kevés locsolást igénylő wicking ágyás,
– milyen előnyökkel jár, ha polikultúrába ülteted növényeid, ezzel is felerősítve a növényeid termékenységét,
– milyen módokon érdemes a talajéletet támogatnod és védened, hogyan ismerd meg talajodat,
– miért és hogyan biztosíts élőhelyet a különböző énekesmadaraknak, méheknek, katicáknak,
– hogyan hosszabbítsd meg a szezont ,
– milyen különleges projektekkel tudod színesíteni területedet, pl. zöldtető, kistó stb.
– gyakorlati projektként egy gilisztakomposztálót valósítunk meg.

A workshopot Blunck Réka permakultúrás tervező, a Humánökológia mesterszak Permakultúra oktatója tartja Mészáros Attila permakultúrás kertművelővel és gombaszakellenőrrel együtt.🌼

Az egy napos esemény helyszíne: 1024 Budapest Lövőház utca 30. A Széll Kálmán tér mögötti épületben a helyek limitáltak, így időben jelentkezz! 

A helyszínen bioteát és kávét biztosítunk, az asztalra szívesen várunk nasikat, melyeket a résztvevők megoszthatnak egymással. Az egy órás ebédszünetben az általad hozott étel megmelegítésére van lehetőség, de a Lövőház utca is ellát számtalan étkezési lehetőséggel.

Azoknak is érdemes eljönni akik már részt vettek más Ökokert Permakultúra eseményen mivel egy teljesen új anyagról van szó. Előismeret nem szükséges, a workshop elvégzéséhez elég egy nagy adag kíváncsiság!

Jelentkezni a permakulturakert@gmail.com e-mail címen lehet kérlek írd bele a teljes nevedet, a workshop és az időpont nevét. A fizetés előreutalással történik. A visszaigazolási e-mailben fogod találni az utalási adatokat és a további részleteket.

Az egy napos workshop ára 20.000 Ft/ fő. A workshop ára magába foglalja az előadásokat, foglalkozásokat, terembérletet, tea és kávé fogyasztást, illetve az előadások anyagait. 
Fontos nekünk, hogy a tudás szabadon áramolhasson és annak is legyen hozzáférése aki nem engedheti meg magának a teljes összeget. Ebből kifolyólag egy támogatott helyet biztosítunk amelynek az ára 5000 Ft. Ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel akkor kérlek küldj nekünk egy részletes e-mailt az indoklással. 
Arra is van lehetőség, hogy támogasd ezt a törekvésünket, hogy hosszú távon is biztosíthassuk a támogatt helyeket. Támogatásod összegét te magad szabhatod meg.

Az árak forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFÁ-t.
Bármi kérdés esetén keress bátran üzenetben vagy a fent említett e-mail címen!

A pontos lebontás:
09:30-10:00 Ismerkedés
10:00-12:00 Ökokertészkedés alapjai
12:00-13:00 Ebédszünet
13:00-14:00 Ismerkedés a talajjal és a városban megtalálható ehető vadnövényekkel 
14:00-14:30 Bevezetés a balkonkertészkedésbe
14:30-15:00 Szünet
15:00-16:00 Izgalmas kerti projektek pl. kistó építése
16:00-16:15 Szünet
16:15-17:30 Gyakorlati projekt megvalósítása- gilisztakomposzt

Mindenkinek ajánljuk a workshopunkat akinek a permakultúra a hobbijuk és ezt szeretnék fejleszteni miközben új kapcsolatokra tesznek szert. A folyamat eredményét az együttes cselekvés és a közös munka adja a bemutató előadásokkal kiegészítve.
A workshop alatt a résztvevők által behozott témákról is van lehetőség beszélni, a gyakorlati projektek a résztvevők által lesznek megtervezve és megvalósítva. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.Workshop gombákról és erdőkertekről

Mindig is érdekelt az erdőkertek és gombák varázslatos világa? 🍄🌳

Akkor gyere el Blunck Réka permakultúrás tervező és humánökológus és Mészáros Attila gomba szakellenőr workshopjára! Az eseményen többek között megtudhatod, hogy milyen módszerekkel érdemes előkészíteni és kialakítani saját erdőkertedet, milyen növényeket érdemes telepíteni, de természetesen az erdőkertek történelméről és előnyeiről is szó esik majd. A gombák világába Mészáros Attila fog bevezetni. Szó lesz az ehető és gyógygombák termesztési lehetőségeiről, jótékony hatásairól, mint például a talaj regenerálás vagy épp elengedhetetlen lebontó szerepükről, amely nélkül elárasztana minket a növényi hulladék. Kerüljünk közelebb a gombák varázslatos, sokszínű felhasználásához!

Az egy napos esemény helyszíne: 1024 Budapest Lövőház utca 30. A Széll Kálmán tér mögötti épületben a helyek limitáltak, így időben jelentkezz! A helyszínen bio teát és kávét biztosítunk, az asztalra szívesen várunk nasikat, melyeket a résztvevők megoszthatnak egymással. Az egy órás ebédszünetben az általad hozott étel megmelegítésére van lehetőség, de a Lövőház utca is ellát számtalan étkezési lehetőséggel. 
Mivel egy teljesen újonnan összeállított anyagról van szó így azoknak érdemes eljönniük akik már voltak az előző workshopjaimon. 🙂

Jelentkezni a permakulturakert@gmail.com e-mail címen lehet kérlek írd bele a teljes nevedet, a workshop és az időpont nevét. A fizetés előre utalással történik. A visszaigazolási e-mailben fogod találni az utalási adatokat és a további részleteket. 
Az egy napos workshop ára 20.000 Ft/ fő. 
A workshop ára magába foglalja az előadásokat, foglalkozásokat, terembérletet, tea és kávé fogyasztást, illetve az előadások anyagait. 
Fontos nekünk, hogy a tudás szabadon áramolhasson és annak is legyen hozzáférése aki nem engedheti meg magának a teljes összeget. Ebből kifolyólag egy támogatott helyet biztosítunk amelynek az ára 5000 Ft. Ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel akkor kérlek küldj nekünk egy részletes e-mailt az indoklással. 
Arra is van lehetőség, hogy támogasd ezt a törekvésünket, hogy hosszú távon is biztosíthassuk a támogatott helyeket. Támogatásod összegét te magad szabhatod meg.
Az árak forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFÁ-t. 
Bármi kérdés esetén keress bátran üzenetben vagy a fent említett e-mail címen! 🙂

A pontos lebontást itt találod:

09:30 – 10:00 Bemutatkozás
10:00 – 11:00 Erdőkertek definíciója és történelme
11:00 – 11:30 Szünet 
11:30 – 12:30 Ismerkedés a gombák működésével  
12:30 – 13:30 Ebédszünet 
13:30 – 15:00 Erdőkerti növények + telepítésük
15:00 – 15:30 Szünet 
15:30 – 17:00 A gombák gyakorlati termesztése
17:00 – 17:30 Visszajelző kör, kérdések 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk! Mindekinek ajánljuk a workshopot akiknek az erdőkert és a gombák a hobbijuk és ezt szeretnék fejleszteni miközben új kapcsolatokra tesznek szert. A folyamat eredményét az együttes cselekvés és a közös munka adja a bemutató előadásokkal kiegészítve. A workshop alatt a résztvevők által behozott témákról is lesz lehetőség beszélni a gyakorlati projektek a résztvevők által lesznek megtervezve és megvalósítva.

Online Permakultúrás Kerttervezési Kurzus

Végre online is van lehetőség permakultúrát tanulni!🌿
Otthon vagy a babáddal, esetleg távol laksz Budapesttől, de átszeretnéd alakítani a kertedet egy ehető növényekből álló, kevés munkával járó biodiverzitásban magas oázissá?

🐝A 4 alkalmas online kurzus 5 órától kezdődik így akár munka után is könnyen bekapcsolódhatsz. Időpontok: június 6,13,20,27. Egy alkalom átlagosan 1.5- 2 órás lesz. Minden előadás alatt és után van lehetőség feltenni a kérdéseidet!

👩🏼‍🌾A kurzust Blunck Réka humánökológus, PDC okleveles permakultúra kerttervező, az ELTE Permakultúra tantárgyának oktatója tartja.

A 4 alkalmas előadások lebontása a következő:

🦋Bevezetés és tervezés
-Mi a permakultúra és miért van rá szükség?
-Hogyan ismerd, figyeld meg a kertedet?
-Mikre figyeljünk a permakultúrás kerttervezés folyamán? (multifunkció, idő és tér kihasználása stb.)

🌸Elemek és biodiverzitás
-Milyen elemek lehetnek a kertedben (pl. különböző ágyás, üvegháztípusok, egyéb projektötletek stb.)
-Hogyan vonzzad be a biodiverzitást és milyen előnyökkel jár ez?

🌿Növények
-Melyik növényt hova érdemes ültetni? Melyik növénynek mi az előnye és a szükséglete?
-Hogyan tartsd fenn természetes módszerekkel a kerted termékenységét?
-Honnan szerezd be a magjaidat, növényeidet?
-Hogyan készítsd elő kertedet a no-dig ásásmentes metódussal?

🍇Permakultúrás tervek bemutatása
-Több permakultúrás kertterv bemutatása
-Komplexebb kérdések feltevésének ideje
-Aki szeretné bemutathatja a csoportnak az elkészült kerttervét

Aki szeretne az minden előadás után házi feladatot is kaphat, hogy haladjon területe megtervezésével! 🙂

Előismeret nem szükséges, a workshop elvégzéséhez elég egy nagy adag kíváncsiság!

Jelentkezni a permakulturakert@gmail.com e-mail címen lehet kérlek írd bele a teljes nevedet, az időpontot és workshop nevét. A fizetés előreutalással történik. A visszaigazolási e-mailben fogod találni az utalási adatokat és a további részleteket. Az árak forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFÁ-t. A programváltozatatás jogát fenntartom.
Bármi kérdés esetén keress bátran üzenetben vagy a fent említett e-mail címen!


Kertlátogatás

Mindig is érdekelt, hogy hogyan néz ki egy permakultúra alapjain tervezett kert a gyakorlatban? Inspirálódnál a saját kertedhez?

Akkor gyere el Blunck Réka permakultúra tervező és oktató kertjébe ahol részletes vezetést kapsz a kertről és még többet megtudhatsz a permakultúra alapjairól. Végigmegyünk a kertben levő növényeken,a kert elemein, hogy mi miért került oda milyen funkciókat lát el, hogyan lehet a jelenlevő erőforrásokat a legjobban kihasználni. Nèhàny téma amit érinteni fogunk: növénytársítások (plant guild), mulcsolás, legsokoldalúbb évelő növények, esővíz megtartása, mikroklímák, vadvilág bevonzása stb. A vezetés ca. 1,5- 2 óráig tart, utána lesz rá lehetőség kérdezni. A kert a XII. kerületben található tömegközlekedéssel 25 percre a Széll Kálmán tértől.

A jegyár 5000 Ft amelyet a kert fenntartására és ápolására fordítok. Ha az anyagi helyzeted nem engedi az is rendben van, ha ennél kevesebbet adsz.

A csoport létszáma limitált így kérlek mihamarabb jelentkezz ha szeretnél jönni. Kérlek írj egy e-mailt a teljes neveddel, az általad választott időponttal és, hogy hány fővel szeretnél jönni a permakulturakert@gmail.com e-mail címre. A kerttúrára való jelentkezéssel a házirend is elfogadásra került. Ha a meghirdetett időpontok egyike se jó, de máskor szívesen eljönnél akkor is nyugodtan írj nekem e-mailt és szívesen elküldöm amint meghirdettem az újakat. Egyéb kérdéseknél is ezt az e-mail címet használjátok. Szép napot!