Referenciák

Inspiráló képek a saját budapesti kertemből. A kertem a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat “Kertjeinkben a természet” pályázaton különdíjat nyert. A kert bizonyos időpontokban túravezetéssel együtt látogatható. Ha nem szeretnél lemaradni róla, figyeld a facebookot vagy írj e-mailt a permakulturakert@gmail.com címre, hogy érdekelne a látogatás és tájékoztatlak a következő alkalom előtt.További képekért kattints ide

A 2022-es Bánkító fesztiválon az Ökológiai Kutatóintézettel a városi biodiverzitás szerepéről beszélgettünk a Szájensz Szeánsz által szervezett kerekasztal keretében. A biodiverzitás jelentőségétől, az ökológiai válságról és az ipari mezőgazdaság kapcsolatáról és illetve arról is szó volt, hogy mit tehet az átlagember a biológiai sokszínűség növeléséért. Tudtad például, hogy egy kerti kistó ugyanolyan magas lehet biodiverzitásban, mint egy természetvédelmi terület? Ha keresel a permakultúra témában előadót, akkor ne habozz kapcsolatba lépni velem a permakulturakert@gmail.com címen.

Klaudia és Gábor, Budakeszi

“Rékával könnyen és örömmel dolgozunk. Mindig ámulatba ejt minket a tudásával. Rengeteget adott nekünk ezen a téren is és még fog is ebben biztos vagyok. Alig várjuk, hogy láthassuk a terveit és létrehozhassuk a közösen megálmodott, átbeszélt erdőkertünket. Ahová a jövőben is szeretettel fogjuk vendégül látni 🥰”

Bianicon ökoinfluenszer

“Réka oldalát meglátva az volt az érzésem, hogy na igen, ez az amit keresek. Felvettem vele a kapcsolatot, hogy segítsen megtervezni a kertünket, mert saját fogyasztásra szeretnénk zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. A kertészeti tudásunk meglehetősen gyér, Réka rengeteg jó tanácsot adott, elmondta, hogy a kertünkben lévő növényekből mit lehet kihozni. Nagyon lelkesek lettünk, az elkövetkezendő időben belevágunk a kertészkedésbe, ágyást, komposztálót fogunk csinálni. Eddig nem tudtuk, mit kezdjünk a kerttel, de Réka megmutatta az irányt, így már már van némi rálátásunk a dologra. Olyan jó érzés, hogy visszatérünk a természetbe, megismerjük és kapcsolódunk a növényekhez.”

Michael és Sabine, Hamburg

“Réka nagyon alaposan körbenézett a kertünkben, meghallgatta, hogy milyen nehézségekkel küzdünk a kertészeti munkákban és aztán olyan szakmai javaslatok széles körével jött hozzánk vissza, melyek széles körű tudásról tettek tanúbizonyságot. A növények diverzifikálásától, az új kertészeti elemek létrehozásán át egészen a tippekig, hogy miképp tudnánk szabadidőnket a kertben jobban élvezni. Javaslatot tett arra vonatkozóan is, hogy milyen növényeket távolítsuk el a kertből, mert túl szűken vannak egymáshoz és a talajt nem gazdagítják, nincs beporzási funkciójuk és semmi ehetőt nem termesztenek. Hálásak vagyunk ilyen egyértelmű javaslatokért, amelyek reálisan meg is valósíthatóak és új perspektívát nyitnak a kertünkben. Az elkövetkező időben arra törekszünk, hogy minél többet a javaslatai közül megvalósítsunk.”

Nhung, Budapest

“A kertészkedésről mindig is úgy vélekedtem, hogy sok időt és állandó munkát, figyelmet igényel. Aztán egyre többet hallottam a permakultúráról, elkezdtem utána olvasni. Megtetszett működésének elve, önműködése és a természethez való visszatérés. Így mikor volt lehetőség egy ilyen kert látogatására, nagyon lelkes lettem. Rékánál tett látogatásom hasznos és érdekes volt, közelebb hozott a valósághoz és a gyakorlathoz, melyben leginkább a könnyedség és a spontaneitás fogott meg. Ebben viszont nagyon sokat hozzá tett, az ahogy Réka kísérletezve művelte kertjét és megfelelő nyitottsággal és kíváncsisággal tanulja ki ezt a műfajt. Ettől én is valahogy közelebb kerültem ehhez a típusú kertészkedéshez. Hamar megértettem egyszerű szépségét annak, hogy a természet dolgát a természetre kell hagyni, miközben az eredményt, mind a szépet és a finomat mi emberek ki tudjuk élvezni kevesebb munkával és rászánt idővel. Sok hasznos információt kaptam ezalatt az egy óra, és abszolút motivációt éreztem arra, hogy én magam is belefogjak egy ilyen projektbe. Réka végig barátságos és egyben kellőképp professzionális volt. Mindenkinek ajánlom ezt a betekintést a permakultúrába illetve azt gondolom hozzá bátran lehet fordulni további kérdésekkel, és akár komplexebb kerttervezésben is segíteni tud.”

Lovrics Anna

“Blunck Réka permakultúrás kertlátogatását csak ajánlani tudom. Kezdőként nagy élmény volt látni, hogy ez tényleg működik, és valójában annyira nem is különbözik attól, amit (legalábbis én) ismerek, de mégis benne van az a plusz, ami miatt permakultúrás lesz. Rengeteg olyan dolgot láttam, aminél az volt az első gondolatom, hogy ilyen nekem is kell! Ráadásul Réka elmondása alapján ennek a gyönyörű kertnek a fenntartása a kialakítás után mindössze heti két órát vesz igénybe. A szépsége mellett persze sok ehető vagy más módon hasznos növény is van benne. A kedvencem a szúnyogmentes kerti tó volt (ahol azért nyilván él valamennyi szúnyog, de mivel a békáknak is nagyszerű hely, ezért a legtöbbet megeszik). Láttunk még mentett szamócákat, és tapogatni való nyuszifület. Nem csak a növényekkel és állatokkal, hanem a környezetében élő emberekkel is igyekszik jó viszonyt kiépíteni Réka, aminek már kézzelfogható eredményeként a szomszéd bácsi is hozzájárult a kert fejlődéséhez. Nem mellesleg hétéves fiam is nagyon élvezte az estét, ő is kérdezett, és természetesen kapott választ is a kérdéseire Rékától.”